fbpx
Close

Schar bakken

Zoals vissers dat doen

Eerst een weetje: omdat ze vroeger op de schepen geen bloem en zeker geen melk voor papjes en dergelijke ter beschikking hadden gaat de vis ‘bloot’ de pan in.

Met peterselie en citroen. Voor 4 personen. Bereidingstijd 20 minuten.

• 2 – 3 stuks schar per persoon
• Olie (visbakolie)
• Citroen of citroensap
• Zout en peper

Tip: Wordt de schar aan de rand al (erg) bruin en laat hij nog niet los? Gebruik dan geen geweld, zet de hittebron laag en wacht, geduld wordt beloond!
Keer de schar als hij gaar en bruin genoeg is en bak de andere kant ook gaar en krokant. Serveer een partje citroen of citroensap bij de gebakken schar.

Weetje: Zo eet je ‘m netjes: Snijd de gebakken schar in de lengte – over die deuk in het midden – voorzichtig tot op de graat in. Zet het mes in de snee en schuif  het visvlees – vanuit het midden naar de buitenkanten van de vis toe – van de graat af.

Wrijf de schar aan beide kanten in met zout en peper. (Tip: doe dit, als er meerdere vissen gebakken moeten worden, niet meteen met alle. Zout trekt vocht aan en de wachtende vissen worden langzaam steeds natter.)

Giet een laag olie in een grote koekenpan. Niet kinderachtig zijn met de hoeveelheid, doe er minstens een halve centimeter in, meer mag, vis moet zwemmen!

Verhit de olie op een hoge hittebron en leg – als de olie heet is ( er moet net geen rook af komen) – de schar midden in de koekenpan. Let op: Als de schar nu vast aan de bodem plakt komt dat later vanzelf goed! Probeer dus niet om de schar te verschuiven want dan laat het vel los (dat is uitgezet door de hete olie en het zit daardoor tijdelijk niet vast aan het visvlees).

Zet de hittebron lager. Tip: Hoe laag leert de ervaring, het hangt af van de dikte van de vis en de dikte van de bodem van de gebruikte pan. Kies om te beginnen de middelste stand van de hittebron.

Het is nu de kunst om de schar aan één kant tegelijkertijd mooi bruin en gaar te bakken. Laat de schar daarvoor (enkele minuten) met rust. Wacht tot randen licht bruin worden en de schar vanzelf van de bodem loslaat. Schud voorzichtig aan de pan.

Serveertip! Lekker met Hollandse Garnalen!