fbpx
Close

10 redenen om schol of scholfilet te eten

Schol is een echte Hollandse delicatesse. Samen met de sliptong is schol de meest gegeten vissoort uit de Noordzee. Maar waarom valt de Schol zo in de smaak?

Gerard verteld

Schol is een echte Hollandse vis. Niet dat hij alleen maar in de Noordzee voorkomt, maar voor de Nederlandse vissector is de schol de belangrijkste vissoort. Hij is ook bijzonder. Wist je bijvoorbeeld dat hij op de bodem van de zee leeft? Vlakbij de kust? En dat hij de eerste zes weken na de geboorte rechtop zwemt? Na die periode houdt hij het rechtop zwemmen voor gezien en gaat hij het ‘liggend’ proberen. Het oog dat eerst aan de linkerkant (of rechterkant, net hoe je het bekijkt) zat doet mee en schuift een stukje op. Hierdoor komen beide ogen aan de bovenkant te liggen. Tel daar de oranje stippen op zijn donkere huid bij op en het platte visplaatje is compleet.

De platvis, die familie is van de tong, is geboren!

Maar waarom is deze vissoort zo populair?

“Het schol seizoen begint in mei. In deze periode worden ze weer lekker dik en smaakvol. Ik raad dan ook aan ze te bakken in de olie!”

Wij zetten 10 redenen voor je op een rij om een schol of scholfilet te eten

1. De schol is een magere vissoort.
2. De schol heeft een vrij neutrale smaak.
3. Scholfilet is zeer geschikt voor kinderen; alle noodzakelijke bouwstoffen zitten erin.
4. Je kunt schol heel bakken, fileren, als rolletjes eten, noem maar op!
5. Schol is een makkelijke en veelzijdige vis.
6. De schol komt uit onze eigen kustwateren.
7. De schol is redelijk betaalbaar.
8. De schol is gezond (goede voedingsstoffen) en smaakvol.
9. Je kunt kleine schollen krijgen of grotere als filets.
10. De schol is meestal je eerste kennismaking met vis, want van Hollandse bodem, betaalbaar en neutraal van smaak.

De schol is deze week in de aanbieding in de viswinkel. Ga naar de aanbieding.

Kom Eens Langs en vis niet achter het net